Hoe kan ik eenvoudig een VCA-certificaat voor mijn bedrijf behalen?

VCA staat voor ‘VGM (= Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers’. De checklist bestaat uit 11 hoofdstukken, met diverse vragen, die elk betrekking hebben op een specifiek thema.
Het doel van een VCA-certificaat is het continu verbeteren van de veiligheid op de werkplek door ervoor te zorgen dat alle verschillende partijen zich bewust zijn van de gevaren eigen aan
hun werkzaamheden. Bijkomend toont een VCA-certificaat ook aan dat een bedrijf voldoet aan de noodzakelijke veiligheidseisen (inclusief de voornaamste wet – en regelgeving), wat vaak een extra
garantie biedt aan de klant.

Het VCA-systeem werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de(petro)chemie, maar wordt inmiddels ook toegepast in verschillende andere sectoren met een verhoogd risico:
• Bouwsector
• Technische dienstverlening, bv. industriële stellingbouw,
transport, inspectiewerkzaamheden, etc.
• Elektrotechniek en procesbesturing
• …

VCA is enkel bedoeld voor bedrijven met personeel in dienst. Zelfstandigen zonder personeel kunnen een Besacc-attest behalen. Voor bedrijven werkzaam binnen de uitzendbranche bestaat er het VCU-certificaat. 

Het is echter wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen een VCA-attest op niveau van een medewerker en een VCA-certificaat op bedrijfsniveau.

 

Graag meer info over het behalen van een VCA certificaat voor uw bedrijf?

Vraag hier ons gratis e-book aan en contacteer ons voor een vrijblijvende demo van VARIO, ons softwarepakket  dat u en uw bedrijf ondersteunt in de uitrol en toepassing van de VCA checklist.